• Home
  • Waar zit meestal het laaghangend fruit van bedrijfsoptimalisaties?

Business Consultancy

Waar zit meestal het laaghangend fruit van bedrijfsoptimalisaties?

Woensdag 10 april 2024

Cover voor Waar zit meestal het laaghangend fruit van bedrijfsoptimalisaties?

Je bedrijf verder ontwikkelen, groeien en nieuwe markten of klantgroepen bereiken. MKB-ondernemers zijn er niet om ‘op de winkel te passen’, maar willen doorontwikkelen. Daarbij lopen ze tegen tal van vraagstukken aan waar zij nog geen antwoord op hebben of uitdagingen die om kennis vragen die zij niet of onvoldoende in huis hebben. Denk aan het verduurzamen van het bedrijf, het optimaliseren van de bedrijfsprocessen, het verbeteren van de bedrijfscultuur en de productiviteit van de medewerkers. Maar daarbij valt dan vaak de vraag: waar begin je zoiets? Waar zit het laaghangend fruit?

Dit laatste is afhankelijk van het type onderneming en de markt waarin het bedrijf actief is. Tegelijk zijn er een aantal zaken te noemen waar je belangrijke verbeteringen mee kunt realiseren. Neem de bedrijfsstrategie. De meeste MKB-ondernemers hebben in hun hoofd een duidelijk beeld van waar ze met het bedrijf naar toe willen. Maar driekwart van hen heeft dit beeld niet uitgewerkt in een duidelijke bedrijfsstrategie. Omdat die bedrijfsstrategie er niet is, weten de medewerkers niet precies waar het bedrijf naar toe gaat bewegen en wat zij moeten doen om dit mogelijk te maken.

Duurzaamheid is ook zo’n onderwerp. Menig MKB-ondernemer heeft de neiging dit vooral als ‘duur’ te bestempelen. Terwijl een effectieve verduurzaming van het bedrijf in de meeste gevallen leidt tot een hogere rentabiliteit. Bovendien: wij zien inmiddels dat duurzaamheid bij de verkoop van bedrijven een belangrijk prijsbepalend element is. Met andere woorden, duurzaamheid vertegenwoordigt een maatschappelijke beweging, maar is ook om puur zakelijke redenen een goed idee.

Wil je meer weten over hoe je jouw laaghangend fruit in beeld kunt krijgen, neem dan eens contact op met de mensen van Kreston Van Herwijnen Business Consultancy. Zij hebben veel ervaring op dit gebied en helpen je graag verder.