Overnames en Waarderingen

Van waarde naar prijs

Vrijdag 18 juni 2021

Bron

| 18-06-2021

Cover voor Van waarde naar prijs

“Wat is mijn onderneming nu waard?” Is een vraag die iedere ondernemer op een gegeven moment heeft. Natuurlijk wordt hiermee bedoeld: hoeveel geld kan ik voor mijn aandelen vragen, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Er is een verschil tussen wat de ondernemer vindt, dat de onderneming waard is en welk geldbedrag deze uiteindelijk oplevert.

Het verschil zit in de details: Voor een goed ingelichte koper, die de markt kent en wellicht al ervaring heeft in de branche, is het makkelijker om inzicht te verkrijgen in de winstgevendheid van de activiteiten. Bovendien kan deze koper de mogelijkheden om hieruit kasstromen te genereren beter inschatten. De toekomstverwachtingen ten aanzien van de kasstroomontwikkeling, tezamen met de inschatting van het risicoprofiel van de onderneming bepaalt de waarde. En wat jij als verkopende partij vindt dat het waard is, is eigenlijk helemaal niet relevant. De koper wil weten wat het voor hém/haar waard is en zal op basis daarvan de prijs bepalen.
Om enig zicht te kunnen krijgen op de waardeontwikkeling van jouw onderneming moet je bijtijds identificeren welke onderdelen van jouw onderneming het belangrijkst zijn. Met welke artikelen of diensten verdien je het meest? Met welke productmix bind je de meeste klanten aan je onderneming?

Op basis van deze kennis kun je actief gaan bouwen aan een stabiele omzet van voldoende kwaliteit, die bijdraagt aan de lange termijn doelstellingen van de onderneming en daarmee tegelijk aan de behoeften van de koper tegemoet komt. De invloed van "de markt" speelt uiteraard ook mee in ontwikkelingen van de onderneming, maar deze markt bestaat uit een mengeling van succesvolle en minder succesvolle ondernemers. Met wie vergelijk jij jezelf?

Door goede strategische keuzes te maken, kun je waarde toevoegen aan jouw onderneming. Het gaat dan niet uitsluitend om winstgevendheid op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn. Een onderneming die in staat is om gedurende langere termijn winst te genereren, is meer waard, dan een onderneming die dat alleen op de korte termijn kan.
Komt dan het moment, waarop je zich moet gaan afvragen of je voor een bepaalde prijs een transactie wilt doen, dan heb je in ieder geval alle ingrediënten in huis om hier een afgewogen besluit over te nemen.

Ben je naar aanleiding van deze blog nieuwsgierig naar de waarde van jouw onderneming en wil je een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden? Neem dan contact op met mij (06-51140234 / g.janssen@vhkt.nl) of met jouw eigen contactpersoon binnen ons team.

Bron:| 18-06-2021