• Home
  • Mag je medewerkers testen op gebruik van alcohol en drugs?

Legal Services

Mag je medewerkers testen op gebruik van alcohol en drugs?

Donderdag 18 augustus 2022

medewerkers testen

Stel, binnen je organisatie wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt. Je merkt dat een medewerker niet alert is en je vermoedt dat hij onder invloed is van drugs. Mag je voor de veiligheid medewerkers met regelmaat testen op alcohol en drugs?

Op dit moment verbiedt de privacywet het testen van werknemers op alcohol- en/of drugsgebruik. Testen mag alleen als daar specifieke wetgeving voor is en die is er op dit moment alleen voor luchtvaart, verkeer, scheepvaart en spoorwegen.

Aan de andere kant is gebruik van alcohol en drugs een bedreiging voor de veiligheid op de werkvloer, bijvoorbeeld als wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. De arbeidswet verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken. Dat betekent soms dat alcohol- en drugstests nodig zijn.

Van de ene wet mag dus niet wat van de andere wet juist moet. Al in 2019 is beloofd om hier iets aan te doen, maar dat is nog nauwelijks gebeurd. Wel heeft de minister recent toegezegd om eind dit jaar met een wetsvoorstel te komen dat het testen op alcohol en drugsgebruik bij bepaalde bedrijven mogelijk moet maken. In de tussentijd is het belangrijk om een goed alcohol- en drugbeleid te hebben (met afspraken, preventie en hulp) en voor wat betreft het testen zou ik samen met een juridisch adviseur de risico’s in kaart brengen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken tussen privacy en veiligheid.

Wil je weten welke rechten je als werkgever hebt in jouw specifieke situatie. Neem dan contact op met Marloes. Ze kijkt graag met je mee.

Bron: XpertHR