• Home
  • Maak je onderneming “los”

Overnames en Waarderingen

Maak je onderneming “los”

Vrijdag 11 juni 2021

Bron

| 11-06-2021

Cover voor Maak je onderneming “los”

Een onderneming afhankelijk van de ondernemer die er werkt, is lastig verkoopbaar. Wie wil er graag betalen voor een bedrijf, als de oud-ondernemer er nog jarenlang bij blijft horen? Natuurlijk is het lastig om vanaf de start al een onafhankelijke onderneming te hebben, maar zodra er meerdere medewerkers bij komen, ontstaat ook een kans.

Er gaan meer zaken veranderen binnen je onderneming, wanneer sprake is van groei. Neem bijvoorbeeld jouw eigen taken als ondernemer. Je begon met iets te doen wat je leuk vond, was daarin succesvol en had opeens meer werk dan je aan kon. Werknemers, aansturing, planning, administratie, dat deed je er allemaal “gewoon” bij. Tot je op een ochtend wakker werd en dacht: Dat wat ik leuk vond doet nu iemand anders en ik ben bezig met de bordjes in de lucht houden….

De belangrijkste kennis binnen je bedrijf zit in jouw hoofd. Meestal is dit een consequentie van het feit dat je jezelf waarschijnlijk te weinig tijd hebt gegund om de zaken goed te documenteren en vast te leggen. Bovendien is er binnen de onderneming niemand die je kan vervangen. Niet tijdens je vakantie, maar ook niet als er iets anders aan de hand is. Zo blijft het succes van de onderneming eigenlijk veel te afhankelijk van jouw bijdrage.

Op het moment dat een eventuele verkoop van de activiteiten of de gehele onderneming in zicht komt, is er een risico voor de potentiële koper aanwezig. Namelijk het risico, dat de onderneming slechtere continuïteitsverwachtingen heeft zonder de ondernemer, en dat wordt zichtbaar in de prijs….

Het is dus van belang dat je een inventarisatie uitvoert van de aanwezige en benodigde kennis en de wijze waarop die in je onderneming wordt gebruikt. Het doel moet zijn, dat er een bepaalde mate van vervanging mogelijk is. Door de taakverdeling zodanig te structureren dat de afhankelijkheid van de ondernemer afneemt, ontstaat een verkoopbaar geheel.
Let op: afhankelijkheid is niet gelijk aan betrokkenheid. Juist door als ondernemer wel betrokkenheid te hebben, zonder daarmee afhankelijkheid te stimuleren, kan de onderneming nog makkelijker groeien.

En het is niet belangrijk nu al te weten wanneer je jouw onderneming wilt verkopen, maar wees je bewust van het feit, dat dit ooit zal gebeuren. Door jouw onderneming tijdig verkoop klaar te hebben, bouw je aan een zelfstandig bestuurde eenheid die én beter kan renderen én makkelijker verkoopbaar is.

Wil je naar aanleiding van deze blog een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Gerard Janssen (06-51140234 / g.janssen@vhkt.nl) of met jouw eigen contactpersoon binnen onze organisatie.
 

Bron:| 11-06-2021