• Home
  • Beoordelingsgesprekken afschaffen? Of niet.

HR-services

Beoordelingsgesprekken afschaffen? Of niet.

Dinsdag 30 augustus 2022

beoordelingsgesprekken

Je leest steeds vaker dat beoordelingsgesprekken en evaluatiegesprekken achterhaald en ouderwets zijn. Afschaffen dus – of toch niet?

Het zou een ‘verplicht nummertje’ zijn. Medewerkers zouden er met knikkende knietjes naartoe gaan. En vooral; het zou niet motiveren. In al die argumenten zit natuurlijk een kern van waarheid. Maar toch zijn beoordelingsgesprekken wèl waardevol.

Verplicht nummertje

Werknemers die het goed doen, krijgen dat nog een keertje te horen tijdens hun jaarlijkse evaluatie. Dat voelt misschien als een ‘verplicht nummertje’, maar hoe vaak ga je nu echt even met de werknemer zitten om hem te complimenteren met zijn werk, met zijn werkhouding of met zijn inzet?

Hoe vaak heb je het nog de over successen die de werknemer heeft behaald nadat ze zijn behaald? In de praktijk kom je er niet zo snel aan toe om terug te kijken. Als je een beoordelingsgesprek als beoordelaar goed voorbereidt, dan breng je ook jezelf weer in herinnering wat de werknemer in het afgelopen jaar heeft bereikt. Dat is belangrijk voor de beoordeling en voor de daaraan gekoppelde beloning. Maar het is ook fijn voor de werknemer om te merken dat niet alleen het laatste succes, maar ook die van daarvoor worden onthouden en gevierd.

Knikkende knietjes

Een beoordelingsgesprek is inderdaad vaak spannend voor veel werknemers. Maar is dat erg? Vraag is natuurlijk of de knikkende knietjes terecht zijn of niet. Als ze niet terecht zijn, dan is het zaak om de spanning zo snel mogelijk uit de lucht te halen. Maar als ze wel terecht zijn, dan is juist goed om de tijd te nemen om de oorzaken van de knikkende knietjes met elkaar te bespreken.

En we weten dat het uiten van kritiek niet van deze tijd is, nou ja, behalve op sociale media natuurlijk. Het is misschien maar ouderwets; noem dingen bij de naam. Face-to-face maar met respect. Want als je dat niet doet, dan bouwt de irritatie en het ongenoegen op en komt het ineens tot een escalatie. Niet zelden begrijpen werknemers er helemaal niets van dat hun werkgever ‘ineens’ van ze af wil. De term “als donderslag bij heldere hemel” is een veel gehoorde in het arbeidsrecht.

En natuurlijk moet je niet wachten tot het beoordelingsgesprek om te bespreken wat niet of minder goed gaat, dat moet je meteen doen. Maar het is goed om dat tijdens het beoordelingsgesprek nog een keer te doen. Dan kan je de tijd nemen om even rustig met elkaar te gaan zitten en te bespreken wat er mis gaat of mis is gegaan en waarom. Om vervolgens plannen en afspraken te maken over de toekomst.

Niet motiverend

Of een beoordelingsgesprek, of wel gesprek ook, wel of niet motiverend is ligt natuurlijk vooral aan degenen die het gesprek voeren. Als de werkgever tevreden is over hoe het gaat, dan zou het beoordelingsgesprek motiverend moeten zijn.

Vaak wordt ‘niet motiverend’ verward met ‘niet positief’. Maar als het niet zo goed gaat met de werknemer, dan zal je dat toch moeten benoemen. Niet alleen omdat het beter moet, maar ook omdat je een werknemer niet in de waan moet laten dat hij prima functioneert als je dat niet vindt.

Last but not least

En last but not least, als je de arbeidsovereenkomst van een medewerker op een gegeven moment wilt beëindigen, dan is het handig om een dossier te hebben waaruit blijkt dat je regelmatig beoordelingsgesprekken hebt gehouden.

Wil je weten hoe jij meer uit je gesprekken en de verslaglegging hiervan kunt halen? Marloes vertelt je er graag meer over.

Bron: XpertHR