Bedrijfsopvolging

Als ondernemers kom je op een punt om te overwegen met je bedrijf te stoppen, maar dat bedrijf kan dan vaak nog jaren door. Misschien is er een zoon of dochter die jou kan opvolgen, of misschien die gewaardeerde medewerker?

Adviesgesprek aanvragen
Cover voor Bedrijfsopvolging

Nooit te vroeg

Bedrijfsopvolging is een proces, waar je als ondernemer niet mee moet wachten tot het allerlaatste moment. Er zijn een aantal stappen te zetten voordat het zover is dat bedrijfsopvolging succesvol zou kunnen verlopen. Binnen de belastingwetgeving zijn er een aantal faciliteiten beschikbaar, waarmee de belastingdruk kan worden verminderd. Zowel voor de overnemende partij, als voor de overdrager.

Waarmee kunnen we je ondersteunen?

Voorwaarden voor overdracht

Uiteraard dienen partijen aan een aantal voorwaarden te voldoen, voordat ook fiscaal de bedrijfsopvolging geƫffectueerd kan worden. Daarnaast is het bij bedrijfsopvolging binnen de familie ook nog relevant om te weten dat de overdrachtsprijs fiscaal geaccepteerd wordt. Hiervoor kunnen wij ook een objectieve bedrijfswaardering opstellen die kan dienen tot onderwerp van vooroverleg met de belastingdienst.

Niet in de laatste plaats is het van belang om de ondernemingsstructuur zodanig in te richten dat hiermee de verkoopbaarheid wordt bevorderd.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderbrengen van onroerend goed, door deze apart in de structuur onder te brengen, en ook de pensioenvoorziening van de (oud-)eigenaar. De hierbij geldende termijnen moeten uiteraard in acht worden genomen. En niet vergeten: ook emotioneel is het een zwaar proces. De ondernemer heeft jaren lang zijn of haar ziel en zaligheid gelegd in het ontwikkelen van de onderneming die er nu staat. Om die dan over te dragen aan een ander er daarmee ook de invloed op de onderneming kwijt te raken, kan een zekere impact hebben.

Samen een punt aan de horizon zetten?

Wil je eens sparren over de mogelijkheden? Wij staan voor je klaar. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen